• 0850 3028178
  • bilgi@asarcik.com.tr

Asarcık Hakkında

310899

Cumhuriyetten önce adı Biricik olan Asarcık’ın adı daha sonraları Biçincik olmuştur. Asarcık’ın bulunduğu bölgenin genel adı Hisarcık’tır. Şekil itibariyle bir hisarı andırdığı için bu adı almıştır. Son olarak Asarcık adını almıştır. 1877–1878 Osmanlı-Rus Savaşı’nda sürgün edilen ve vatanlarından koparılan Çerkesler bu bölgeye yerleştirildi ve kendilerine Asarcık’ı ikinci vatan olarak kabul ettiler. Mevcutta Biçincik Mahallesi olarak anılan bölge ağırlıklı olarak Çerkesler tarafından oluşturulmuş bir yaşam çevresidir. (Bu paragrafa SAMTAB Düzeltmesi talep edilmektedir).

Ormanlık alan biçilip iskâna açıldı. Biçmek anlamına gelen Biçincik adı da o günlerde verildi. İskâna açılan bölgede daha sonraları devlet tarafından bir sürü konut yaptırıldı ve Çerkezler bu konutlara yerleştirildi. Cumhuriyetten önce Asarcık ve civarında Rumlar yaşamaktaydı. Rumlar, Kurtuluş Savaşı sırasında çeteler kurup Türklere zarar verince, Atatürk, Samsunlu Topal Süriye adlı bir kişiyi teğmen rütbesiyle bölük komutanı olarak Asarcık ve civarına göndermiştir.

Ayrıca Giresunlu Topal Osman da Asarcık’ta Rumlar’la mücadele etmiştir. Savaşın zaferle sonuçlanmasından sonra Rumlar’ın boşalttığı yerlere Türkler yerleştirilmiştir.Daha sonra Karakolda Jandarma eri olan Mehmet Çetin isminde Osmancıklı bir kişi ayağında çarıkla Atatürk’ü karşılıyor. Atatürk ona Asarcık’ta Jandarma Komutanı olup bölgedeki Rumları temizlemesini emrediyor. Mehmet Çetin Asarcık’ta subay olur ve Kavak ilçesine de bölük komutanı olur.

Bu bölgede Rumlarla en iyi mücadeleyi Mehmet Çetin verir.Ayrıca 1954 yılında Biçincik köy meydanına (Bu günkü meydan çeşmesi) 2 km’lik yerden su getirtip çeşme yaptırmıştır. Asarcık 1959 yılına kadar köy, 1959’dan 1987’ye kadar Kavak ilçesine bağlı bucak olarak yönetilmiştir. Yapılan mahalli idareler seçimlerinde belediyesi kurulmuştur. 1987 yılında ilçe olmuştur. 1989 yılında ise yerel seçim yapılmıştır. Asarcık. Adliye dışında bir ilçede olması gereken bütün resmi kurumlara sahip bir ilçedir.

Asarcık Ekonomisi

Asarcık küçük bir ilçe olduğundan geçim kaynakları fazla bir çeşitlilik göstermez.Başlıca geçim kaynakları şunlardır:Tarım, hayvancılık, inşaat işçiliği, ticaret ve ormancılık.Tarım sektörü diğer sektörlere oranla daha önemli bir yer tutar. Halkın çoğu tarımla uğraşır. En çok buğdaygiller yetiştirilir. Buğday, mısır, fasulye, şekerpancarı, bezelye, sebze ve meyve en çok yetiştirilen ürünlerdir.

Ekilecek alanlar az olduğundan çiftçiler ancak ihtiyaçları kadar ekim yapabiliyor. Kısıtlı sayıda çiftçi satış amaçlı ekim yapabiliyor. Ayrıca toprağın verimi de düşüktür.

Hayvancılık sektörü de önemli bir yere sahiptir. En çok büyükbaş hayvancılık ve özellikle de köylerde yapılmaktadır. İnsanların bir kısmı kendi et ve süt ihtiyacını karşılamak üzere bu işi yapmakta, bir kısmı da bunu ticari amaçlı yapmaktadır. Halin hemen yanıbaşında hayvan pazarı kurulur. Besicilik yaygındır. Özellikle de tavuk besiciliği.

İklim koşulları ve yetersiz şartlardan dolayı inşaat işçiliği rağbet gören bir başka sektördür. Asarcık’ta inşaat işi az olduğundan bu insanların çoğu Ankara, İstanbul, İzmir, Adana ve yurtdışı gibi büyük yerlere gidip çalışırlar.

Kısıtlı sayıdaki insan da ticaretle uğraşır. Asarcık’ta 200 kadar işyeri bulunmaktadır. Bu sayı Pazar anında iki-üç katına çıkabilmektedir.

Ormanlık alanlara yakın olan mahalleler de ise ormancılık yapılmaktadır. Yakacak ihtiyacını karşılayan halk, ihtiyaç fazlasını satıp geçimini sağlar. Ormanlarla ilgili yasaklar yüzünden istenilen oranda kesim yapılamadığından bu alan biraz kısıtlıdır. Bunlara uymayanlar hakkında cezai müeyyide uygulanmaktadır.

Özellikle son yıllarda fındık bahçeleri de hemen hemen Asarcık’ın her yerine kurulmaktadır. Ayrıca eskiden yüzün üzerinde halı tezgahı mevcutmuş, fakat Pazar payının az olmasından dolayı bu sektör çökmüştür.

Ham maddeler işlemek, enerji kaynaklarını kullanıp yeni mamuller elde etmek için yapılan tüm etkinliklere sanayii veya endüstri adı verilir.

Asarcık küçük bir ilçe olduğundan dolayı sanayiinin pek geliştiği söylenemez. Fakat son yıllarda yavaş yavaş bir kıpırdanmadan bahsedilebilir.

Asarcık’ta Turizm

Asarcık ilçesi iç ve dış turizm açısından turistik bir yer değildir. Ancak dini bayramla ve genellikle yazın yapılan bazı sosyal ve sportif etkinliklerde Asarcık dışında ikamet eden ve genellikle inşaatta çalışan işçilerle birlikte az sayıda da olsa Ortaöğretim ve yükseköğretim öğrencilerinin gelmesinden dolayı bir hareketlilik söz konusudur.Temiz havası ve soğuk suyu ile Asarcık ideal bir yöredir.

Kaynak: samtab.gov.tr

Merhaba!
Bizimle Telegram üzerinden iletişime
geçmek için,aşağıdaki temsilcilerimizden
birine tıklayın veya bilgi@asarcik.com.tr
adresine e-posta gönderin.
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?